Sari la conținut
Servicii

Acnee: o problemă dermatologică frecvent întâlnită, însă pentru care există multiple soluții

Acnee o problema dermatologica frecvent intalnita, insa pentru care exista multiple solutii

Sursă foto: shutterstock.com

Acneea este o afecțiune dermatologică dintre cele mai comune, caracterizată prin apariția de coșuri. Acesta este o problemă larg răspândită, care afectează milioane de oameni din toate colțurile lumii, în special adolescenții. Deși poate fi frustrantă și afecta semnificativ stima de sine, este important de reținut că acneea poate fi gestionată cu succes, prin metode variate.  În articolul de față, vom explora oferi informații valoroase despre acnee, de la cauzele sale și tipurile de leziuni, până la strategii eficiente de prevenire și tratament. 

1. Acneea: ce este și alte informații utile despre această afecțiune

În primă fază, este esențial să menționăm ce este acneea și care sunt mecanismele sale de formare fiindcă este una dintre cele mai comune afecțiuni dermatologice. O abordare holistică, care integrează atât aspectele fizice, cât și cele emoționale ale acestei afecțiuni, este esențială pentru o gestionare eficientă și pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor afectate de acneea.

1.1. Ce este acneea și cum recunoști începutul acestei probleme dermatologice?

Acneea este o afecțiune frecvent întâlnită, ce poate afecta persoane de toate vârstele, dar care apare mai ales la adolescenți. Se estimează că afectează până la 85% dintre adolescenții care au între 12 și 24 de ani.

Ce înseamnă acneea?

Din punct de vedere dermatologic, acneea este o afecțiune inflamatorie a unităților foliculo-sebacee ale pielii, caracterizată prin apariția de comedoane (puncte negre și albe), papule, pustule, noduli și chisturi.

Începutul de acnee poate fi subtil și ușor de ratat. La început, leziunile pot fi puține și nu foarte vizibile. În plus, nu toată lumea o experimentează în același mod, deci este posibil ca simptomele tale să fie diferite de cele ale unei alte persoane și astfel să le confunzi cu altceva.  

 

Unele dintre primele semne pe care le-ai putea observa includ:

 • puncte albe, cauzate de porii înfundați cu sebum și celule moarte ale pielii;
 • puncte negre, în cazurile în care sebumul e deja oxidat;
 • papule: umflături roșii, când porii înfundați se inflamează;
 • pustule: mici umflături roșii, pline cu puroi alb sau galben, cauzate de porii înfundați, infectați și inflamați.

În caz de acnee, simptomele manifestate diferă de la persoană la persoană. Unii pot prezenta doar câteva dintre aceste semne, în timp ce alții pot avea o combinație a mai multor tipuri de leziuni. Important de reținut este faptul că acneea este o afecțiune cronică, dar poate fi controlată cu tratament. Majoritatea persoanelor afectate își văd pielea îmbunătățită semnificativ în decurs de câteva luni.

1.2. De ce apar coșurile pe față?

1.2. De ce apar cosurile pe fata - femeie roscata, cu acnee pe frunte si obraji

Sursă foto: shutterstock.com

Dacă și tu te-ai întrebat de mai multe ori de ce apar coșurile, află că acestea au la bază combinații de factori care duc la înfundarea porilor și inflamație.

Ce sunt coșurile? 

Coșurile, cunoscute medical sub denumirea de acnee, sunt inflamații ale porilor pielii. Aceste unități foliculo-sebacee sunt formate dintr-un fir de păr și o glandă sebacee care produce sebum: acel uleiul produs natural de corp, pentru a menține pielea hidratată.

Cum apar coșurile? 

Atunci când sebumul și celulele moarte ale pielii se acumulează și blochează porii, se ele creează un mediu propice pentru creșterea bacteriilor P. Acnes (Propionibacterium acnes). Aceste bacterii descompun sebumul, producând substanțe inflamatorii, care irită pereții porilor. Iritația duce mai apoi la apariția de puncte negre (comedoane deschise) sau puncte albe (comedoane închise).

Dacă inflamația se agravează, poate duce inclusiv la formarea de pustule (coșuri cu puroi) sau chiar noduli și chisturi (leziuni mai profunde și dureroase). Important de menționat este faptul că în cazul coșurilor, cauzele reale pot fi destul de dificil de identificat, ceea ce face important să consulți un dermatolog, pentru a primi tratamentul potrivit.

2. Coșuri pe față sau pe corp – care sunt cauzele acneei la adulți?

Acneea, deși adesea asociată cu adolescența, poate afecta semnificativ și adulții. Se estimează că între 20% și 40% dintre adulți se confruntă cu acneea la un moment dat în viață. Spre deosebire de acneea adolescentină, care este cauzată în principal de modificările hormonale din pubertate, acneea la adulți are cauze mai complexe și multiple.

Cum apare acneea? Aceasta poate fi cauzată de o listă lungă de factori, precum:

 • Producția excesivă de sebum. Glandele sebacee produc ulei sau sebum, care ajută la menținerea pielii hidratate. Cu toate acestea, persoanele cu acnee tind să producă mai mult sebum, ceea ce poate duce la înfundarea porilor.
 • Celulele moarte ale pielii pot înfunda, de asemenea, porii, contribuind astfel la apariția acneei.
 • Bacterii. Propionibacterium acnes (P. acnes) este un tip de bacterie care se găsește în mod natural pe piele. La persoanele cu acnee, P. acnes se poate dezvolta excesiv în porii înfundați și poate provoca inflamație.
 • Schimbările hormonale, cum ar fi cele care apar în timpul pubertății, menstruației sau sarcinii, pot crește de asemenea producția de sebum, contribuind așadar la apariția acneei. De altfel, printre principalele cauze ale coșurilor se numără dereglările hormonale, ele fiind primele avute în vedere de către medic la persoanele care se confruntă cu acnee.
 • Unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii, pot crește riscul de acnee.
 • Dieta. Cu toate că nu există dovezi științifice care să demonstreze că anumite alimente provoacă acnee, unii oameni consideră că există unele, printre care lactatele și carbohidrații rafinați, ce o agravează.
 • Stresul. Stresul nu provoacă acnee, dar poate agrava simptomele existente.

 

De asemenea, un factor de risc este genetica: predispoziția la acnee poate fi moștenită de la părinți.

Principala problemă este că acneea poate afecta semnificativ stima de sine și calitatea vieții. Dacă te îngrijorează anumite simptome, este important să consultați un dermatolog: singurul care îți poate povesti totul despre acnee și te poate ajuta să identifici corect cauza acneei și planul de tratament adecvat.

 

Remediile pentru coșuri încep cu o analiză a tenului

În ceea ce privește prevenirea coșurilor, aceasta necesită în primul rând o analiză a tenului, pentru a identifica nevoile specifice ale acestuia și eventualele probleme mai puțin evidente. Tehnologia imagistică a evoluat semnificativ în ultimii ani, oferind un sprijin semnificativ pentru îngrijirea dermatologică. Analiza pielii este o investigație esențială pentru o abordare corectă a problemelor dermatologice și o îmbunătățire de durată a aspectului pielii. Mai departe, deși nu există un remediu universal pentru coșuri, o abordare holistică, în care îngrijirea atentă a pielii este însoțită de modificări ale stilului de viață, tratament medical și folosirea unor tehnologii dermatologice de ultimă generație, poate îmbunătăți semnificativ aspectul pielii, reducând și apariția coșurilor.

În funcție de severitatea acneei, un dermatolog îți poate recomanda cel mai potrivit tratament: de la creme, geluri sau loțiuni care conțin peroxid de benzoil, acid salicilic sau acid retinoic, până la antibiotice, contraceptive orale, spironolactonă, drenajul chisturilor, terapie cu lumină, Diamond Glow, tratamentul cu Dermapen sau JetPro, prin care fluxurile fine de jet lichid, la viteze subsonice, penetrează pielea și acționează prin intermediul unui serumuri specifice. 

Este important de subliniat că acneea este o afecțiune cronică și rezultatele tratamentului pot apărea abia după câteva săptămâni sau chiar luni. Respectă cu strictețe rutina de îngrijire și tratamentul prescris de medic și ai răbdare: în timp, vor apărea și rezultatele.

3. Tipuri de acnee – informații utile despre fiecare formă de acnee

3. Tipuri de acnee - femeie blonda, cos, oglinda

Sursă foto: shutterstock.com

Severitatea acneei poate varia de la ușoară la gravă. Acneea ușoară se caracterizează prin câteva leziuni, în timp ce acneea severă se diferențiază prin numeroase leziuni, dintre care unele pot fi mari și dureroase.

 • Acnee comedoniană 

Se caracterizează prin prezența punctelor negre și a punctelor albe. Punctele negre sunt pori înfundați deschiși, în timp ce punctele albe sunt pori înfundați închiși. Acneea comedoniană este cel mai ușor tip de acnee.

 • Acnee papulo-pustuloasă

Acest tip este caracterizat prin prezența papulelor și pustulelor. Papulele sunt mici umflături roșii, în timp ce pustulele sunt papule care conțin puroi. Astfel, acneea papulo-pustuloasă este mai severă decât acneea comedoniană.

 

Acneea: tipuri mai severe

Simptomele sunt diferite în fazele mai avansate ale acesteia, devenind mai dureroase și mai dificil de gestionat pe cont propriu.  

 • Acnee nodulo-chistică 

Această formă este caracterizată prin prezența nodulilor și chisturilor. Nodulii sunt umflături mari, dureroase, roșii, în timp ce chisturile conțin puroi adânc sub suprafața pielii. Acneea nodulo-chistică este cel mai sever tip de acnee și poate duce la cicatrici.

 • Acnee conglobată

Acest tip de acnee este o formă severă de acnee nodulo-chistică, caracterizată prin leziuni multiple, conectate între ele prin tracturi subcutanate. Acneea conglobată poate duce la cicatrici severe.

Este important să consulți un dermatolog, pentru a primi un diagnostic corect și a beneficia de un plan de tratament personalizat, mai ales dacă te confrunți cu o acnee severă. Abordând din timp afecțiunea, șansele de a-i limita efectele negative sunt semnificativ mai mari. 

4. Tipuri de coșuri: pe frunte și alte zone ale pielii – ce să faci dacă te confrunți cu ele

Acneea poate afecta orice parte a corpului, dar este cel mai frecventă pe față, spate, piept și umeri. Coșurile pe piele sunt, așa cum spuneam, un fenomen relativ normal și pot fi atenuate, similar coșurilor pe frunte, cu ajutorul unor măsuri adecvate și tratamente specifice, conform recomandărilor medicului specialist.

Acneea pe față este inestetică, adesea dureroasă și are consecințe negative inclusiv la nivel psihic. Însă, cu îngrijirea corectă și un plan de tratament personalizat îți pot îmbunătăți aspectul pielii și te poți bucura de mai multă încredere în tine. Astăzi, există pe piața dermatologiei estetice diverse dispozitive, prin care se pot administra serumuri într-o compoziție concentrată, prin tehnologii precum DiamondGlow și JetPro, care exfoliază blând celulele deteriorate și hrănesc pielea în profunzime, cu infuzii special create pentru fiecare afecțiune în parte. 

Spatele, umerii și pieptul sunt alte zone comune pentru apariția coșurilor, în special a nodulilor și chisturilor. Pentru a le evita sau a nu le agrava, poartă haine lejere, din materiale naturale, precum bumbacul, care permit pielii să respire, și evită să porți haine transpirate pentru perioade lungi.

Te mai poți confrunta cu coșuri în zona gâtului, așa că nu uita să îl incluzi și pe acesta în rutina ta zilnică de curățare a pielii. Punctele negre, punctele albe și papulele pot apărea și pe brațe sau fese. Exfoliază ușor aceste zone, o dată sau de două ori pe săptămână, după cum ai o piele mai degrabă uscată sau mai degrabă grasă, pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii și a desfunda porii. 

Oriunde ar fi situate coșurile tale, evită să le atingi sau să le storci. Acest lucru va agrava inflamația și poate duce la apariția cicatricilor, ceea ce va înrăutăți aspectul pielii tale pe termen lung. Apelează întotdeauna la sfaturile specialiștilor, pentru a avea o piele sănătoasă și frumoasă, deși te confrunți cu probleme complexe, precum acneea.

5. Cum scapi de acnee și cum o poți preveni?

5. Cum scapi de acnee - femeie bruneta, tricou alb

Sursă foto: shutterstock.com

Acneea la adulți este o problemă ce vine cu la fel de multe provocări ca și în cazul adolescenților. De ce apare acneea la adulți? Fiind o afecțiune a pielii, cu multiple cauze, ea poate apărea în diverse contexte, pe toată durata vieții. Fluctuațiile hormonale apar și la adulți, în special la femei, în perioada sarcinii. De asemenea, stresul este mai prezent în viața adultă decât în perioada adolescenței, iar factorii genetici se pot manifesta oricând. 

Ce trebuie să știi despre prevenirea acneei?

Înainte de a discuta despre cum poți vindeca acneea, asigură-te că faci tot ce este necesar pentru a o preveni: 

 • Ai grijă să îți speli fața de două ori pe zi, cu o loțiune de curățare blândă și să îți exfoliezi pielea o dată pe săptămână.
 • Hidratează-te: atât pe interior, consumând suficientă apă, cât și la exterior, prin aplicarea unei creme hidratante ușoare, fără ulei, după fiecare spălare a feței. Alege întotdeauna produse cosmetice non-comedogenice, pentru a permite porilor să respire.
 • Menține o dietă sănătoasă, pentru că sănătatea vine în primul rând din interior. O dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale poate contribui la îmbunătățirea stării generale a pielii. Mergi la un specialist, pentru a verifica dacă ai alergii sau intoleranțe neidentificate încă, dar care ți-ar putea agrava acneea, pentru a elimina respectivele alimente din dieta zilnică.
 • Evită bretonul sau părul care îți atinge fruntea, dacă ai o predispoziție la acnee. Frecarea pielii cu părul poate înfunda porii și agrava acneea, așa că optează pentru o coafură care îți ține părul departe de față.
 • Folosește o pernă curată în fiecare seară. Pernele murdare pot transfera bacteriile pe piele și pot agrava acneea. Ai grijă să schimbi fața de pernă oricât de des este nevoie.
 • Renunță la fumat. Acest obicei agravează acneea, pentru că încetinește vindecarea pielii și o sensibilizează excesiv. În plus, decizia va avea beneficii nu doar pentru pielea ta, ci și pentru întregul organism. 
 • Găsește metode de a-ți gestiona stresul și de a-l reduce. Yoga, meditația sau petrecerea timpului în natură sunt trei opțiuni excelente. 
 • Un somn odihnitor, de 7-8 ore pe noapte, este de asemenea esențial pentru o piele sănătoasă.

Remediile pentru acnee 

Această problemă dermatologică provoacă roșeață, coșuri și alte leziuni, așa încât tratamentul implică diverse metode, tehnologii și remedii, în funcție de gradul de avansare al afecțiunii și de factorii de risc la care ești predispus: 

 1. Remediile medicale au în vedere în special medicamente topice (retinoide, acid salicilic, peroxid de benzoil) sau orale (antibiotice, contraceptive, izotretinoin).
5. Cum scapi de acnee - doua aparate eliminare pete postacneice

Sursă foto: shutterstock.com

Există, de altfel, dispozitive de ultimă generație în domeniul dermatologiei estetice, prin care se poate ajunge în profunzimea pielii, pentru o eficiență maximă. Drept care, tratamentul acneei se poate realiza astfel:

 • Cu dispozitive precum Visia Canfield se efectuează scanarea facială, pentru un diagnostic corect al acneei, identificarea unor eventuale alte probleme, iar ulterior pentru reducerea cicatricilor lăsate de acnee. 
 • Tehnologia Tixel coagulează vasele dilatate, ceea ce reduce fluxul sanguin către leziunile acneice, diminuând inflamația și roșeața. În plus, desfundă porii și previne apariția unor noi leziuni.
 • Mai există tratamente cu lumină intens pulsată, care nu sunt dureroase, au o durată scurtă și nu necesită timp de recuperare, însă au o eficiență dovedită în lupta împotriva acneei.
 • Tehnologia Dermapen stimulează regenerarea în profunzime a pielii, pentru că micro-înțepăturile declanșează producția de colagen și elastină, îmbunătățind textura pielii și reducând aspectul cicatricilor post-acneice. În plus, stimularea producției de melanină duce la o uniformizare a tenului și la reducerea petelor pigmentare, pentru o piele mai frumoasă.
5. Cum scapi de acnee - aplicare tratament pentru ten, femeie, clienta

Sursă foto: shutterstock.com

2. Remediile naturale constituie o categorie mult mai extinsă: de la uleiul de arbore de ceai, ce are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare, până la oțet, care are și proprietăți exfoliante, aloe vera, pentru a calma pielea, reducând roșeața și inflamația, respectiv miere, pentru combaterea bacteriilor care cauzează acneea. Însă, toate acestea ar trebui utilizate cu recomandarea unui medic sau specialist, pentru a nu agrava anumite probleme, în loc să le reduci sau a crea unele noi. 

Prevenirea acneei poate părea o sarcină dificilă, având în vedere faptul că în majoritatea cazurilor apariția ei se datorează unor condiții genetice. Astfel, cele mai potrivite soluții pentru acnee sunt cele care atacă însăși cauza acesteia, ceea ce nu se poate întâmpla în lipsa unei examinări profesioniste. Așadar, dacă te confrunți cu această afecțiune, adresează-te mai întâi unui medic, pentru un diagnostic corect și pentru a evita agravarea problemelor asociate.  

În concluzie, lupta împotriva acneei poate fi o provocare, dar nu este imposibilă. Cu o abordare complexă, ce combină o îngrijire adecvată a pielii cu medicamentele recomandate de către medic, un stil de viață sănătos, hidratare corectă, odihnă suficientă și, eventual, terapii alternative, poți obține rezultate semnificative și te poți bucura de o piele mai curată și mai sănătoasă, în cel mai scurt timp. Redobândește-ți încrederea în tine! 

 

Referințe:

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/acne-again

https://www.healthdirect.gov.au/acne

https://www.medicalnewstoday.com/articles/107146

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *